pátek 23. listopadu 2012

Proč (ne)použít AirPlay jako platformu pro vaše multimediální centrum zábavy?

V dnešní přetechnizované době jsme všichni bombardováni reklamou na různá zařízení pro poslouchání hudby, sledování videa a hraní her. Položte si následující otázku:

"Potřebujeme vůbec taková zařízení?
Není lepší jít do lesa na houby nebo si zahrát třeba tenis?"

Většina z vás pravděpodobně odpoví, že lepší je jít ven, případně do hospody, ale to by už nebylo o čem psát, takže vás vmanévruji do odpovědi:

"Takové zařízení sice nepotřebuji, ale přesto ho chci!" :-)))

Na úvod si řekněme, že univerzální řešení neexistuje. Vždy je něco za něco a každý uživatel má své preference (technické, uživatelské, finanční, rodinné, apod.). Protože se článek zabývá technologií AirPlay, lze očekávat, že popsané řešení bude postaveno částečně (či zcela) na technologiích společnosti Apple.

Co je to vlastně to AirPlay?

V podstatě se jedná o přenos audio a videosignálu ve vysokém rozlišení přes lokální síť do HD TV televize.



Pokud už máte něco od Apple, máte náskok!

Pokud jste již vlastníkem nějakého zařízení podporujícího technologii AirPlay, bude se vám číst tento článek radostněji, protože toho již mnoho nepotřebujete dokupovat. Pokud nemáte, nezoufejte. Existují i jiné možnosti. V podstatě každá platforma (Windows, Android, apod.) s AirPlay nějak počítá. Na každé nejdete nějakou tu aplikaci či program, které umožní více či méně funkční řešení. Samozřejmě pouze s originálním zařízením od Apple se nemusíte obávat, že by se někde něco "zadrhlo".

Je AirPlay multiplatformním standardem?

Není a je otázkou, zda k tomu někdy dojde. Důvodů může být několik, ale hlavním blokem bude pravděpodobně rivalita mezi třemi hlavními hráči - tzn. Apple, Microsoft a Google. Apple bude brát AirPlay jako svou konkurenční výhodu a ostatní budou vytvářet své vlastní normy. V podstatě jim ani nic jiného nezbývá, protože Apple je "uzavřený", což znamená, že na jeho platformě nikdo jiný nemůže s klidným svědomím nic vyvíjet.

Přestože jsem u standardizace skeptický, AirPlay má velkou šanci se standardem v oblasti přenosu obrazu a zvuku skutečně stát - je totiž jediným standardem, o kterém se dá reálně mluvit.

Jaké jsou alternativy AirPlay?

O alternativách se s ohledem na rozšíření AirPlay mluví jen velmi těžko. Společnost Intel již dříve představila technologii WiDi (Wireless Display), ale do dnešního dne se nijak zásadně neprosadila.

Sám jsem tuto technologii zpočátku používal na notebooku, ale jedná se o poměrně nestabilní řešení, které s operačním systémem příliš dobře nefunguje a často se "kousne". Smutné je, že právě pro notebooky s Windows byla WiDi technologie primárně určena.

Sestavení základní AirPlay sítě

V příkladu budu popisovat výhradně použití Apple produktů, což neznamená (viz výše), že to nejde jinak. Nejmenší možná konfigurace AirPlay vyžaduje minimálně tyto komponenty. Zkratky v závorkách budeme používat při dalším popisu.

  • Funkční domácí síť (LAN) s bezdrátovým přístupem (WIFI)
  • Televizi s HDMI vstupem (HDTV)
  • AirPlay zařízení zajišťující streamování AV signálu (IOS)
  • Apple TV (ATV)
LAN musí disponovat dostatečnou propustností. Pro běžná videa dostačuje 100Mb, ale pro FullHD video (1080p) včetně digitálního zvuku (např. DTS) je 1Gb nutností. Důležitý je i výkonný switch/router, protože datový tok je poměrně velký.

Pro WIFI prakticky platí totéž co pro LAN. V případě použití bezdrátového zařízení pro streamování AV signálu se doporučují zařízení s přenosovou rychlostí minimálně 15MB/s ideálně však 20MB.

Nyní obě AirPlay zařízení připojíme do LAN. ATV disponuje enternet zásuvkou, takže můžeme využít kabelovou síť a odlehčit tak WIFI. HDMI kabelem připojíme k HDTV. IOS samozřejmě připojíme přes WIFI.

Nechci zde popisovat jednotlivé aplikace na IOS ani funkce ATV. O to se postaraly tisíce jiných článků.

Streamování obsahu a doporučené úložiště multimédií

Streamovat z IOS do ATV lze prakticky cokoliv. Může se jednat o libovolné webové zdroje, jako je například YouTube, iVysílání ČT, placené sportovní služby či jiné stream servery. Filmy i hudbu lze samozřejmě uložit přímo do iPhone, ale zde jsme limitováni kapacitou zařízení, která není pro tento typ obsahu určena.

Multimediální obsah lze tedy uložit na jiném počítači zapojeném do LAN nebo na síťové úložiště (NAS) podporujícího DLNA.

Jako optimální řešení se jeví umístění lokálních multimediálních souborů (audio i video) na síťové úložiště typu NAS. Mluví pro to hned několik argumentů:
  • Kapacita síťových úložišť je dnes obrovská - i několik TB
  • Ceny takových zařízení se pohybují v řádech jednotek tisíc - většinou méně než 5 tisíc Kč
  • Úspora energie - zařízení NAS mají minimální spotřebu, neboť pokud nejsou používány, přepnou se do úsporného režimu
  • Dostupnost - NAS zařízení mohou běžet neustále. Není třeba nikam chodit, nějak se přihlašovat či spouštět jakékoliv aplikace
Apple TV jako jediný multimediální přehrávač?

Toto je naprosto specifické téma, které se vymyká konceptu tohoto článku, proto jej popíši pouze okrajově - zastávám totiž názor, že se jedná o slepou uličku.

ATV dokáže spouštět filmy a hudbu přímo z počítače, na kterém je nainstalovaný program iTunes. Nevýhody takového řešení však převažují nad výhodami:
  • Počítač musí být celou dobu spuštěný
  • Všechny filmy MUSÍ být ve formátu MP4 nebo MOV (viz následující text popisující formáty)
  • Každý nový film (či hudba) musí být nejdříve naimportován do iTunes a správně označen pomocí TAGů
  • Ovládání dálkovým ovladačem ATV nebude nikdy tak pohodlné jako na IOS
  • Nejedná se o univerzální řešení - jsme omezeni softwarovým vybavením ATV, kde se samozřejmě nachází například YouTube či Vimeo, ale zajímavější zdroje jako jsou archivy českých televizí nám budou zapovězeny.
  • Alternativou v minulosti byl tzv. JailBreak ATV, který umožnil instalování dalších programů a aplikací a také přístup k NAS, ale operační systém ATV 3. generace se zatím (listopad 2012) nepodařilo prolomit a je otázkou, zda se to vůbec podaří a za jakou to bude cenu.
Formáty videa? Univerzální je jen jeden!

Narozdíl od audia, kde nejsme téměř nijak omezeni, u videa je situace odlišná.

V jakém formátu ukládat videa? Je to jedno nebo by všechna videa měla být v nějakém konkrétním formátu? Kvůli uzavřenosti Apple se bohužel jedná prakticky o jediný formát a tím je kontejner MP4. Existuje i alternativa QuickTime, ale tento formát není tak univerzální jako MP4.

Na IOS lze přehrát jakékoliv formáty včetně DivX, xVid, AVI, WMV, či MKV apod. ale při použití formátu MP4 získáte spoustu věcí navíc a doporučuji zvážit konverzi VŠECH videí do tohoto formátu:
  • MP4 je nativní formát pro všechna Apple zařízení
  • ATV umí ovládat streamy (video, audio, titulky) obsažené v MP4 kontejneru
  • V MP4 lze uložit (podobně jako u MKV) více zvukových stop či více titulků
  • IOS zařízení při přehrávání MP4 využívají hardwarový dekodér, který poskytuje perfektní výkon a zároveň šetří baterii zařízení - v praxi lze celý večer sledovat filmy, aniž by se baterka zařízení vybila. Zde samozřejmě stojí za to podotknout, že není nic jednoduššího než k zařízení připojit nabíječku.
  • Při přehrávání MP4 souborů lze u IOS zařízení VŽDY vypnout displej
  • MP4 ukládá všechny streamy do jednoho souboru
  • MP4 formát lze přehrát na všech zařízeních včetně Windows či Android.
Limitujícím faktorem více formátů je sice Apple, ale to nijak nesnižuje výhody MP4 formátu!

V dalším článku popíšu zkušenosti s tvorbou MP4 kontejnerů včetně nejoblíbenějších programů pro konverzi a editaci video souborů.

Hraní her

Protože tuto oblast považuji za okrajovou. Konstatuji pouze, že přes AirPlay lze zobrazit obrazovku zdrojového zařízení a částečně využít HDTV pro hraní her. Protože však her, u kterých budete využívat IOS zařízení pouze jako ovladač je málo, nechám si toto téma na někdy jindy.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Zdravím, díky za podnětný článek. Já myslím, že AirPlay už tím standardem de-facto je, podívejme se například jen na ty hromady různých bezdrátových repráků, receiver bez AirPlay je dnes téměř nemyslitelný, atd.

Moje zkušenosti s AirPlay jsou dobré, mám to štěstí (anebo tu smůlu, záleží na úhlu pohledu) že mám vše od Apple, takže to dohromady funguje bez problémů.

Mám receiver Denon AVR-2113, k tomu zapojené repro B&W 685 a muziku přehrávám z iPhone nebo iPadu, kde mám díky iTunes Match svoji dlouhodobě pracně budovanou knihovnu. A vše to hezky šlape, už jsem si zvykl na to pohodlí, že si muziku pustím na iPhone a ono to "pouze" hraje na kvalitních bednách.

Ostatně, jak píšu tady: http://www.designville.cz/jak-jsme-vybirali-ozvuceni-do-obyvaku/

Pokud bych vybíral dnes, vybral bych stejně. To pohodlí vs kvalita zvuku je k nezaplacení.